Banner Nederlandse Euromunten

Misslagen van Nederlandse Euromunten

Tijdens het productieproces van munten verloopt niet altijd alles volgens de planning. Door de hoge snelheid die de muntpers aanhoud (tot wel 600 munten per minuut) komt het voor dat een muntplaatje niet altijd goed in tussen de muntstempels terecht komt en verschoven geslagen wordt. Ook kan het voorkomen dat een munt niet goed tussen de stempels uitkomt en nog een keer wordt geslagen.

Tot de verdere mogelijkheden is dat een verkeerd muntplaatje in de muntpers terecht waardoor er bijvoorbeeld het motief van een 50 cent munt op het rondel van een 1 Euromunt wordt geslagen.

Gezien de grote aantallen munten die worden geslagen binnen munthuizen komen deze misslagen vrij vaak voor. Precieze aantallen zijn moeilijk te noemen. Maar het Bayerische Hauptmünzamt in München slaat bijvoorbeeld per jaar ca. 1.000.000.000 munten, van die maximaal 0,3% in enige vorm foutief zijn. Het is een klein percentage maar het zijn toch zo een 3.000.000 munten per jaar.

Echter door de kwaliteitscontroles binnen de munthuizen wordt het grootste deel van de misslagen ontdekt en vernietigt. Hierdoor komen er slechts enkele van deze misslagen per jaar in omloop. Verzamelaars van deze misslagen zijn afhankelijk van het soort misslag bereid grote bedragen voor deze te betalen.

Op de volgende pagina's vind u een klein overzicht van verschillende misslagen van Nederlandse Euromunten.

A5 Euro | 12 Heller | Euromunten Blog | 2 Euromunten | Euromunten | Gouden Munten